Voor wie en waarom is payrolling interessant?
- Startende ondernemers
Ondernemers die voor het eerst werknemers in dienst nemen en de weg van goed en probleemloos werkgeverschap nog niet kennen.
- Core business
Ondernemingen die zich niet bezig willen houden met alle financiële en administratieve verplichtingen rond werknemers, maar bezig willen zijn met ondernemen.
- Regelgeving
Ondernemers die (te veel) tijd kwijt zijn aan het bijhouden en volgen van de voortdurende veranderingen in de regelgeving.
- Piekmomenten
Ondernemers die te maken hebben met veranderingen in het personeelsbestand, bijvoorbeeld door piek- en dalmomenten.
- Kosten
Ondernemers die concluderen dat het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap voordeliger kan zijn dan het inbesteden.
- Salaris
De ‘gepayrollde medewerker’ merkt in de praktijk geen enkel verschil: u heeft de dagelijkse leiding en regelt alle operationele zaken. De gepayrollde medewerker verdient ook hetzelfde salaris als wanneer hij of zij rechtstreeks in dienst is bij de opdrachtgever. Verder ontvangt de medewerker een contract van het payroll-bedrijf, waarmee het payrollbedrijf juridisch gezien zijn of haar werkgever is.
Voor het verlonen van medewerkers kunnen drie CAO’s worden gehanteerd: de ABU en NBBU-cao’s voor uitzendondernemingen, en de VPO-cao, specifiek voor payrolling. Deze drie hebben enkele overeenkomsten: flexibiliteit, pensioenvoorziening en de salariëring van de medewerker. Overigens kunnen medewerkers niet tot in het oneindige via payrolling worden ingezet. Er zijn drie fases:
- Fase A: de eerste 78 weken De eerste overeenkomst is een overeenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van 78 weken.
- Fase B: de volgende 2 jaar Na afloop van uw overeenkomst voor de eerste 78 weken, kan een Fase B contract volgen. Dit is een overeenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van een half jaar. Fase B houdt in dat het payrollbedrijf na die 78 weken, acht keer een overeenkomst voor bepaalde tijd kan aanbieden met een maximale totale duur van twee jaar.
- Fase C: Onbepaalde tijd Na Fase B te hebben doorlopen, kan het payrollbedrijf de werknemer een overeenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden.
Kosten: tussen de 5 en 10%
Opdrachtgevers geven het gewerkte aantal uren aan het payroll-bedrijf door. Dat kan wekelijks, maandelijks of periodiek. Opdrachtgevers krijgen vervolgens een vaste kostprijs per gewerkt uur van het payrollbedrijf doorberekend. Een voorbeeld: bruto-uurloon € 10,- x omrekenfactor 1,70 = € 17,- (exclusief BTW). Gemiddeld verdient een payrollbedrijf tussen de 5 en 10%, terwijl dat bij een uitzendbureau gemiddeld 30% is.
De voordelen van payrolling op een rij:
- geen verplichting om zieke medewerkers twee jaar lang door te betalen
- geen verplichtingen inzake de Wet verbetering Poortwachter
- geen verplichte aansluiting bij een arbodienst
- geen risico’s met arbeidsovereenkomsten en juridische vraagstukken
- geen administratieve handelingen voor verloning en salarisadministratie
- geen afdrachten voor loonheffingen
- geen facturatie bij opname vakantiedagen en uitbetalen van vakantiegeld
- mogelijkheid om de proeftijd te verlengen tot 26 weken
- vrijblijvend advies over personele vraagstukken
Voor meer info 06-27379838 of 06-51663862 b.g.g 0226-456055